De Praktijkopleiding Ondernemer MKB is de opvolger van het Middenstandsdiploma en latere AOV-diploma (Algemene Ondernemers Vaardigheden). Het is dé opleiding voor startende en reeds gevestigde ondernemers in het Midden- en Kleinbedrijf (MKB). De examens worden door Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens afgenomen.
Een ondernemersopleiding MKB is niet meer wettelijk verplicht. Veel instanties, zoals Kamer van Koophandel, banken maar ook (krediet verstrekkende) leveranciers waarderen het feit dat een ondernemer kennis van zaken heeft, naast alleen vakkennis. Als startende MKB-er komt er veel op uw pad waar u rekening mee dient te houden.
Een ondernemersopleiding volgen is ook interessant wanneer u (nog) niet van plan bent om ondernemer te worden. De stof die tijdens de lessen wordt besproken, kan u helpen hogerop te komen. Met een diploma Praktijkopleiding Ondernemer MKB bent u in staat verschillende functies bij een midden- of kleinbedrijf uit te voeren.
Diploma Praktijkopleiding Ondernemer MKB
De Praktijkopleiding Ondernemer MKB bestaat uit drie afzonderlijke diploma’s: Praktijkdiploma Ondernemingsplan MKB, Praktijkdiploma Personeel en Organisatie MKB en Praktijkdiploma Bedrijfsadministratie MKB. Indien alle diploma’s zijn behaald, wordt Praktijkdiploma Ondernemer MKB afgegeven. In het diploma zit geen ICT-module. Aangezien Mulder Opleidingen van mening is dat het gebruik van software voor tekstverwerken en calculatie voor de ‘moderne ondernemer’ onmisbaar is, zijn de modules ‘Word’ en ‘Excel’ extra aan de opleiding toegevoegd.
Waarom Praktijkopleiding Ondernemer MKB?
Als ondernemer is het belangrijk een goede accountant in de arm te nemen. Naast de loonadministratie en de periodieke aangiften kunt u bij een accountant terecht om onder andere uw bedrijfsbeleid te bespreken. Hij / zij geeft financieel advies over bijvoorbeeld het op- of bijstellen van uw ondernemingsplan.
Om een financiering van de bank te krijgen, is vakkennis en kennis van ondernemen niet (meer) voldoende. Een ondernemer dient met een goed doordacht ondernemingsplan te komen en deze te kunnen toelichten. Bij de bank willen ze zien dat u, als ondernemer, weet waarover u praat en dat uw product(en) / dienst(en) goed op de markt kunt wegzetten.
Vooropleiding
Er is geen specifieke vooropleiding vereist. Iedereen, ongeacht zijn of haar leeftijd, kan de Praktijkopleiding Ondernemer MKB volgen.
Niveau
Het niveau van deze opleiding is vergelijkbaar met mbo 4.
Inhoud
Module 1 Bedrijfsadministratie
- Balansbegrippen
- Grootboek
- Boekingsregels
- Coderen boekingsstukken
- Kolommenbalans
Module 2 Ondernemersschap
- Personeelsmanagement
- Marketing
- Wetten en voorschriften
- Instanties voor het MKB
- Externe organisatie
- Logistiek
- Automatisering
- Ondernemersrecht
Module 3 Tekstverwerken Word
- Correspondentie
- Rapportage
Module 4 Spreadsheet Excel
- Formules
- Voor- en nacalculaties
- Offertes
- Opmaak
Aantal lessen
De modules 1 en 2 omvatten elk 12 lessen.
Module 3 en 4 omvatten elk 6 lessen.
Examen
Het examen van de modules 1 en 2 wordt door Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens online afgenomen, examenplaats o.a. Assen.
Lestijden
Van 19:00 uur tot 21:45 uur.
Praktische informatie